PER QUÈ LES PERSONES DIUEN MENTIDES?

PER QUÈ LES PERSONES DIUEN MENTIDES?


Les mentides. Amb el pas el temps, els límits entre allò que és veritat i allò que és mentida, s’han anat esborrant lentament, és comú trobar-nos amb notícies falses a tot arreu, opinions que encobreixen la veritat i títols groguistes. Fins i tot els nostres propis polítics són grans mentiders.

La RAE les descriu com «dir o manifestar el contrari del que se sap, creu o pensa» en resum, es realitzen de forma voluntària. Però, per què les persones diuen mentides ?, Avui a Gadex en parlarem.

LES MENTIDES AL REGNE ANIMAL
És important reconèixer que les mentides poden dividir-se en dos grans grups, hi ha les piadoses i per propi benefici. Al saber això, ens ve una segona pregunta a la ment, els animals també menteixen? Si, molts animals menteixen per al seu propi benefici, per exemple:

El Drogo, les utilitza per aconseguir menjar. Emeten un senyal d’alarma que delata la presència d’un suposat depredador, perquè animals com els suricates, estornells i astors abandonin els seus aliments i després ells puguin quedar-se amb el menjar. En el regne animal aquest exemple es repeteix en diverses espècies, demostrant així que fins i tot els animals fan ús de les mentides.

PER QUÈ MENTEIXEN LES PERSONES?
Per a l’ésser humà, són un mitjà per obtenir un fi. Ja sigui per aconseguir venjança, no ferir als altres, quedar bé davant dels altres i fins i tot per evitar càstigs, totes aquestes raons ens mouen com a éssers humans per construir mentides. Vegem que s’amaga darrere d’aquestes raons per mentir.

Per venjança: algunes persones utilitzen les mentides per arruïnar la credibilitat d’altres, d’aquesta manera obtenir un benefici per la propia persona.

Per quedar bé: són utilitzades per obtenir acceptació social i pertinença a un entorn, està relacionada a una autoestima deficient, per la qual cosa és possible que una persona que menteixi per quedar bé, li preocupa que no serà acceptat si es mostra tal com és.

Per evitar càstigs: la nostra pròpia naturalesa sempre ens empèny a fugir dels càstigs de totes les formes possibles. Mentir per escapar d’ells és una estratègia molt habitual, especialment per part dels infants.

A QUINA EDAT COMENÇA A MENTIR UNA PERSONA?
Segons una investigació feta al laboratori infantil de la Universitat de Salzburg, els nens de 5 anys ja tenen la capacitat de mentir, ja que a aquesta edat ja han desenvolupat la «teoria de la ment» és a dir, aprendre a atribuir estats mentals als altres, diferents dels nostres.

Els nens a aquesta edat ja poden entendre què és el que saben i perceben, contraposar amb el que els altres poden saber i percebre també per d’aquesta manera manipular la informació. El nens menors de 5 anys, per contra, consideren que els seus pensaments són compartits pel món que els envolta, per això les mentides no són concebudes.

Tots mentim en algun moment de la vida, algunes mentides poden ser realment prejudicials i altres poden oblidar-se molt ràpid. L’important és no convertir les mentides en un hàbit sistemàtic, ja que perdem sensibilitat.

Les mentides són estratègies amb les que es córrer el risc de quedar exposat i obtenir un enorme rebuig social.

TAGS: Per què les persones diuen mentides