Ludopatia

ludopatía

Ludopatia

Què és la LUDOPATIA?


Ludopatia. Es tracta d’una alteració de l’comportament que és produeix de forma progressiva, en la qual el subjecte demostra una necessitat de jugar que es torna difícil de controlar, independentment dels resultats nocius de les seves accions.

Aquesta patologia apareix en jocs que tenen una capacitat additiva molt alta, és a dir, en què el temps entre aposta i premi és molt curt, de manera que la sensació d’emoció i altes expectatives apareixen i desapareixen en curts intervals, motivant el subjecte a reiniciar el cicle un cop i un altre.

La Ludopatia és reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut i per l’Associació Americana de Psiquiatria (APA) com una afecció. Jocs de casinos, bingos i jocs en línia, són generalment els que solen associar-se a la Ludopatia.

És important tenir en compte que el pacient converteix la seva necessitat de jugar en la seva prioritat, moltes vegades abandonant la resta dels aspectes de la seva vida, de manera que viu i actua en funció de tot allò que pugui satisfer la seva addicció.

Un ludòpata posseeix les mateixes característiques d’un addicte, és a dir:

Conducta repetitiva relacionada a l’augment de freqüència en la qual el subjecte realitza alguna acció per obtenir això que desitja.
Alliberament de substàncies químiques (dopamina i endorfines) a l’obtenir el que desitja i que reforcen la conducta patològica.
Pèrdua de control sobre la pròpia conducta, a causa d’una fallada dels mecanismes cerebrals d’inhibició.
Síndrome d’abstinència a l’hora d’interrompre l’hàbit.

CAUSES

No s’ha establert una causa en concret, però, hi ha certs factors de risc que poden conduir al desenvolupament de la Ludopatia, com ara la influència de l’entorn familiar i social, en què els tutors o grups socials en general fomenten el joc sense restriccions i com a pràctica habitual.

Els problemes psicològics també poden convertir-se en factors de risc, quan una persona està travessant un moment d’inestabilitat mental és possible que busqui una forma d’escapar de la realitat, fent del joc un hàbit psicològic vital.

SÍMPTOMES


Sens dubte el símptoma més reconeixible és el canvi que el subjecte realitza en els seus hàbits i les seves accions repetitives que ràpidament inicien un període d’autodestrucció. No obstant això, hi ha molts altres símptomes que podem reconèixer a l’prestar atenció:

Abandonament de la vida laboral i social.
Problemes econòmics.
Trastorns d’ansietat i depressió.
Canvis en la personalitat com irritabilitat, falta de comunicació o agressivitat.

DIAGNÒSTIC

Aconseguir un correcte diagnòstic és possible en gran part a causa dels símptomes, generalment molt notoris, i les conseqüències derivades de els seus mals hàbits, com ara l’acumulació d’enormes deutes, mentides constants i visites freqüents als llocs on pot jugar.

Un bon psicòleg és capaç de reconèixer l’ansietat i el desig repetitiu de realitza això del que el pacient obté un benestar fictici, donant un apropiat tractament.

TRACTAMENTS


Les teràpies combinades solen oferir més èxit a l’hora de tractar la Ludopatia, ja que la teràpia farmacològica ajuda a frenar els impulsos i controlar la conducta, això al costat de la psicoteràpia individual en què es reforcen les conductes positives, inicien un procés de canvis molt intensos, per la qual cosa el pacient ha de reconèixer la seva situació per endavant i voler canviar-la en la seva totalitat.

Un bon terapeuta podrà aportar la guia necessària al pacient i acompanyar-lo en la seva lluita contra la ludopatia.

Si estàs passant per un mal moment, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.

TAGS: Ludopatia