09 des. Què és la DISPARÈUNIA?
En l’actualitat, la vida sexual s’ha convertit en un tema una mica més lliure per a milers de persones. Molts parlen obertament de les seves relacions sexuals i de les coses que prefereixen al dormitori. No obstant això, el que avui sembla llibertat sexual, també comporta grans tabús, especialment quan una persona afirma no gaudir de l’encontre sexual.
Contrari a moltes creences, el rebuig a les relacions sexuals no es dóna únicament en el sexe femení. Molts homes també eviten les trobades sexuals. Quina és la causa més comuna d’aquest rebuig? Sovint, la causa d’aquest rebuig es deu al fet de el dolor que es produeix en el coit. Això és el que anomenem Disparèunia.
Què és la Disparèunia?
També és coneguda amb el nom de coitalgia. Es refereix a un coit dolorós, tant per a la dona, com per a l’home. Doncs encara que la Disparèunia o coitalgia sigui menys habitual en els homes, també està present en el gènere masculí. Per tant, és una posició errada considerar la Disparèunia com un trastorn netament femení. Encara que la veritat és que les dones són els que pateixen més sovint aquesta afecció.
La Dispareunia pot presentar-se en qualsevol moment de l’contacte sexual; ja sigui en els preliminars abans de l’sexe, durant el coit o després de les relacions íntimes. És cert que molts homes i dones han experimentat dolor en alguna ocasió durant les seves activitats sexuals. Però per considerar la presència d’un trastorn sexual, els símptomes han d’aparèixer de manera crònica.
Així que aquest trastorn és de difícil diagnòstic. Especialment perquè molts homes i dones, després de descartar causes fisiològiques, trien deixar d’investigar. Els casos que solen arribar als sexòlegs usualment són els més persistents i greus.
Causes:
Els seus orígens poden ser molt variats, el que afegeix un altre grau de dificultat per al diagnòstic. En el cas de la Disparèunia femenina seves causes poden ser:
– Vaginisme.
– Fimosi.
– Endometriosi.
– Agents infecciosos
– Molèsties a causa de el material de mètodes anticonceptius com el DIU, diafragma o preservatius.
– Pèrdua d’interès en la parella sexual.
-Ansietat.
– Manca d’excitació durant la penetració.
Símptomes de la Disparèunia:
Els seus símptomes són fàcils de reconèixer tant en homes com en dones. Estan relacionats a el dolor, cremor o incomoditat. Aquests símptomes poden aparèixer en qualsevol moment de l’coit.
– Ardor, ja sigui en la part interior o exterior de la vagina.
– Dolor tallant, pot presentar-se en la vagina, la regió pèlvica o fins i tot a l’abdomen.
– Pot haver-hi presència de picors.
– Dolor a l’ejacular.
Tractament:
La bona notícia és que el tractament sol ser molt efectiu tant en homes com en dones. Abans, però, d’iniciar un tractament formal, s’ha de descobrir la causa. I quan la causa de la Disparèunia no té un origen fisiològic, sinó psicològic, la primera recomanació de l’especialista sol ser la suspensió temporal de l’coit. S’inicia de manera immediata teràpia sexual i s’exhorta a la parella a intentar altres jocs sexuals, els quals excloguin la penetració.
Si pateixes creus patir de dispaurenia, en Gadex podem ajudar-te.